Meer info over het PPL traject

Met een PPL (Private Pilots Licence) brevet mag je over de hele wereld vliegen. Ook kun je dit brevet uitbreiden met bijvoorbeeld een instrumentvliegbevoegdheid, waardoor ook ’s nachts of bij slecht zicht gevlogen kan worden. Het PPL is een vereiste als je wilt doorgroeien naar een commercieel brevet, maar vele recreatieve vliegers houden het uitsluitend bij het PPL. Voor het PPL moet er theorie-examen gedaan worden in 7 vakken. Theoretische vakken:

1. Air Law / Operational Procedures: (luchtvaartregelgeving en operationele procedures)
2. Aircraft General Knowledge / Principles of Flight: (algemene vliegtuigkennis, motoren en instrumenten, aerodynamica)
3. Flight Performance and Planning: (vliegprestaties en vluchtplanning)
4. Human Performance and Limitations: (vlieg medische kennis)
5. Meteorology: (meteorologie)
6. Navigation: (navigatie)
7. VFR-Communications: (radio communicatie)

Bij radio communicatie komt er nog een praktijktest RT (radio telefonie) en een Engelse taal test: LPE (language proficiency endorsement) bij.

De 7 theorie examens dienen binnen maximaal 18 maanden te worden afgerond. Deze termijn begint op de eerste dag van de maand die volgt op de datum waarop je voor de eerste keer hebt deelgenomen aan de theorie-examens (de examens kan je dus naar keuze in gedeelten doen). Na het behalen van alle theorievakken dient het praktijkexamen binnen 24 maanden te worden afgelegd (na het laatst behaalde theorie examen).

Medische eisen:
Voor het PPL moet je medisch gekeurd zijn voor het moment dat je voor het eerst solo gaat vliegen. Er is minimaal een klasse II keuring noodzakelijk. Geldigheid van een klasse II keuring is tot 40 jaar, 5 jaar, tussen 40 – 50 jaar, 2 jaar en boven 50 jaar, 1 jaar.

Het PPL praktijkexamen mag worden aangevraagd als je: minimaal 17 jaar bent en na minimaal 45 vlieguren, waarvan minimaal 25 uur instructie, minimaal 10 uur solo, waarvan minimaal 5 uur solo overland met ten minste 1 solovlucht van 150NM (270km) of meer, met full stops op 2 andere velden.

Het traject:
De theorie kan via distance learning worden gedaan in de Engelse taal. Hier wordt gesproken over 9 vakken maar voor examinering zijn er 3 vakken samengevoegd zodat er 7 overblijven. Ook zijn er andere manieren mogelijk met Nederlandse boeken en klassikale ondersteuning. Auteur Bas Vrijhof heeft bijvoorbeeld een prachtige set Nederlandse boeken geschreven voor alle vakken. Deze Nederlandstalige boeken erbij naast het distance learning sowieso aan te bevelen.

De radio telefonie lessen (RT) kunnen ook op afstand gevolgd worden incl. examinering middels internet distance learning

De LPE test (Engelse taal test) kan ook via internet distance learning incl. examinering worden gevolgd.

Medische keuring is op verschillende locaties mogelijk. De initiële medische keuring dient in Nederland plaats te vinden indien een Nederlandse PPL opleiding wordt gevolgd.

De praktijk opleiding wordt door Vliegclub Twente verzorgd op Vliegveld Twente. Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt en eraan kunt besteden, is het redelijk te stellen dat het hele traject binnen 2 jaren is af te ronden.